Tervehdys taalta kaukaa!

Anteeks jo valmiiks ihanaiset kun tama blogin kirjottaminen on vaan kestanyt ja kestanyt. Paljon on jo sattunut ja tapahtunut, koitan muistaa kertoa tarkeimmat :) osalle oon jo postia pistany, joten saattaapi tuntua vanhan toisteolle. Tulee toki uuttaki juttua, kun maltatte vaan lukia loppuun. :)

Jospa tuota alottas vaikka alusta. Luulin ihan tosissasni, etta vaihtoon lahto edellyttaa mieletonta paperisotaa ja ja ylitsepaasemattomia uhrauksia. No nain ei kuitenkaan asia ollut, vaan mina olen sita mielta, etta ulkomaille lahteminen ei enaa helpompaa olisi voinut olla. Kun muisti vain passin, viisumin, lentolippun, rokutukset ja opintotukiolosuhdemuutoksen, niin matkaan lahteminen oli jo aikalailla mahdollista. Toki koulu anto myos jotain papereita taytettavaksi , mutta ne ei mittan mahottomia kylla ollut. Eli jos jollaki yhtaan kutkuttaa vaihtoon lahteminen, niin suosittelen lampimasti.

Minun matka alkoi Oulusta, hyppasin torstaina junaan klo 23.55, jossa Minna ja Jouni oli matkannut Rovaniemelta asti. Mentii Helsinkiin, oltiin perilla aamulla yhdeksan maissa ja lento lahti paivalla viidelta. Suomen aikaan oltiin perilla Shanghaissa kahdelta yolla, ja taalla puolen maapalloa kello naytti paikallista aikaa 8.00 aamulla. Nukutti ihan pirusti parin huonosti nukutun yon jalkeen, mutta univelkoja ollaa makseltu sitte jalkikateen takasi :)

Hitto tama on jo vaikiaa selittaa naita paivia, kun on itsekki niin sekasi, etta mita kaikkea on ehtiny tapahtua. Ollaan muunmuassa kayty Yu Gardenissa, se on semmonen mielettoman kokonen katukauppiaiden paratiisi, jossa myyjat roikkuu turistien perassa viimeiseen saakka. Sinne haatyy menna viela uudestaan, ostamaan vaikka teille tuliaisia jos ei muuta :P

Sit myo ollaan kayty Shanghain tv-tornissa, joka on korkeudeltaa yli 400m. Aasian korkein tv-torni ja kolmanneks korkein koko telluksella. Nakymat sielta oli aivan mahtavat, naki paljon pilvenpiirtajia, jotka kyllaki naytti hirmusen pienilta ku ite oli nii korkialla. Sitte huomattii myos semmonen, etta taalla toissaa rakennetaan kokoajan ihan hulluna kaikkea lisaa, keskenerasia rakennuksia on varmaan yhta paljon kuin valmiita. No ehka vahan liiottelin, mutta on niita silti paljon.

Sitte myo ollaa kayty Nanjin Roadilla, ootte varmaan kuullukki paikasta jos ootte tormanny joskus sanaan Shanghai :) Se on siis semmonen upean nakonen kauppakatu (vaha vauraammille hepuille), valot siella on ihan jotain mahtavaa pimealla. Niita on niiiin paljon. Saattaapi nayttaa tuo Oulun kaapunki hieman ankialle jahka taalta sinne palataan. :) mitaa en sielta ostanut, itseasiassa en kaynyt ees yhdessakaan liikkeessa sisalla asti kun oltiin nii myohaan liikkeella, etta ei ne varmaan ois ollut ees auki enaa siihen aikaan. Porukka on kylla kertonut, etta ne ostoskeskukset siina on nii vallattoman kokosia, etta niihin eksyy heti.

Paikallisesta menosta sen verran, etta taalla on bussit ja taksit iha hirmu halpoja. 50 km taksilla maksaa n.10e ja sen ku jaksaa neljaan pekkaa, ei loppusummaks tule juuri mitaan. Bussi maksaa tuohon viereiseen mukavan kokoiseen kaupunginosaan (Zhoupuhiin) 10senttia, eli ilmastahan se suomen hintatasoon verrattuna on.

Busseista ja takseista paasee mukavasti aiheeseen liikenne. Se on ihan hullua taalla maalla pain, (taa mean asuntola on siis 50km Shanghain keskustasta) ei siina oo juuri mitaan logiikkaa. Autot vaan ajaa hullunlailla tootti pohjassa, silla ei oo valia, etta kummalta puolelta autot ohitetaan, sielta mennaan mista paastaan. Sitte kun tuohon sekametelisoppaan lisaa pyorailijat ja kavelijat, on naky uskomaton. Suuresti ihmettelen, etta miten en oo nahnyt viela yhtaan kolaria. Ei sita voi ees selittaa millasta se on. Jos kuvittelette vaikka, etta suomalaiset juotettas viiden promillen humalaan ja kaikille iskostettas semmonen mietelause paahan kun MINAMINAMINA ja laitettas autonrattiin jonnekkin kavelykadulle, niin tulos olisi todennakosesti sama kuin taalla meilla pain :) mutta tuohonki kylla tottuu, ei pelota enaa yhtaa nii paljo ku alussa hih.

Mmm no jos sitte viela vaikka ruuasta. Alussa en tykannyt en sitte yhtaan, mutta siihenki alkaa pikkuhiljaa tottua. En oo koskaan ollut mikaa kulinaristi, niin eipa tuota muuta voinutkaa olettaa, kuin naaman nyrpistelya ensalkuun. Meilla koulussa on kaikkia ruuat aina kylmia (paitsi nuudelit) niin ei se ole ihme, vaikka ne ei oo hyvalle maistunutkaa. Nyt kun olen saanut parit lampimat kiinalaiset ruuat nenan alle, nii jopa rupes maistuun erilai. Ei ne vielakaan mitaan herkkua ole, mutta parempaa kuitenkin kuin alussa.

Hintatasosta sen verran, etta paljo halvempaa kuin Suomessa. :) en jaksa eritella sen kummemmin.

Ihmiset on hassuja meillapain, aina ne vaan jaksaa ihmetella ja kummastella mean nakosia kummajaisia. Taa on semmosta aluetta, etta ei taalla taija turisteja paljo nakya. Kerran ku oltiin tuolla ulkosalla syomassa, nii pari kiinalaista alko napsii meista kuvia. Sehan se vasta hauskaa oliki. Toista on tuolla Shanghain keskustassa, ei ne jaksa juurikkaa valittaa meista, siella taitaa pyoria ulkomaalaisia vahan enmman. Siella oli muuten liikennekki paljo rauhallisempaa. Ylattavan paljo on ainaki minun mielesta eroja yhden kaupungin sisalla. Vaan onhan tama niin iso, etta ei se nyt niin ihme ole, etta eroavaisuuksia loytyy.

Sitte viela vessoista sen verran, etta meilla on asuntolassa tyypilliset reijat vaan lattiassa, ja sinne saa sitte tahtailla. Oon pari normi ponttoa nahny tuolla kaupungilla, mutta ne oli niin hirveessa kunnossa, etta ei niihi haluttanu pyllahtaa. Marju ihmetteli, etta miten tammosessa keksintojen maassa ei oo viela hoksattu ponttoja, mut meille sita ainaki selitettiin niin, etta on paljo hygienisempaa tammosessa vaenpaljoudessa kayttaa reikia :) ja olen sen kylla todeksi todennut, ne on iha kauheita ne julkiset pontot. Eika muuten oo ikina parepia vessoissa, etta omat mukaan vaan. Mean koulun kaupassa myyaan semmosia hajustettuja nenaliinoja, joita kaytetaan. En varmaan enaa tyydy normi papreiin kun Suomeen palaan ;)

Koulussa on ollu kivvaa, ollaa opiskeltu kiinan kielta, taijia ja kiinalaista laaketiedetta. Ollaa vissii jotain muutaki, mutta emmina nyt muista :) eilen alko harjottelu niin ei nuo kouluasiat paljo paassa pyori. Oon harjottelussa kansainvalisessa paivakodissa viis viikkoa, sit meen kolmeks viikoksi cp lasten kans ja viikoksi synnytysosastolle :D ei tuo nyt alaan liity, mutta uteliaisuuden vuoksi :P

Nyt tuli stoppi kirjottamiselle, en ees jaksa/ehdi lukea tata kirjotusta alusta loppuun, nii alkaa jaksako huomioida mittaaa yhdyssanoja saati sitte pilkkuja, en todella oo kerenny miettia semmosia taman tekstin aikana:) en oo varmasti maininnu tassa puoliakaan tapahtuneista, mutta nyt kun tama blogi on kuitenkin saanut alkunsa, on sita helpompi alkaa paivitteleen vaha useammin. Sitte lupaan vaha yksityiskohtasempaa tietova tapahtuneista, tama kun oli tammonen yleispateva katsaus tahanastisesta. Parjailkaa, me taalla naatitaan n.20asteen lampotilasta :) paitsi kohta tullee vissii viikon sadeputki, etta sitte ei niinkaa enaa oo ilmojen puolesta mista naattia.